Apoteken ersätter med generika!
torsdag 26 april
av Gudrun Fleetwwod, Uppland • April 2012
För några veckor sedan måste jag förnya förrådet av mina ögondroppar, Xalatan. Eftersom jag inte kände inte igen förpackningen, sa att det måste blivit något fel. Nej, inte alls blev svaret. Patentet för Xalatan gick ut i juli 2011, och nu är det fritt fram att tillverka och sälja generika. Min nya droppar heter Latanoprost från Sandoz. Latanoprost är också namnet på den prostaglandin som är det verksamma ämnet i Xalatan.
Några dagar senare blev jag uppringd av en kompis, som var upprörd, ledsen och förskräckt. Hon hade råkat ut för samma sak, det vill säga fått Latanoprost från Sandoz. Men ingen på apoteket hade upplyst henne om att det var generika hon hade fått, bara att Xalatanet ersatts med billigare variant. Dessutom hade hon aldrig hört talas om att det fanns något sådant som generika. Det är klart att hon visste att man på apoteken har skyldighet att byta ut dyra läkemedel mot billigare.
Men vad är generika? undrade hon? Hur ska man veta att de fungerar? Ja, vad är generika? Det är läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som ett originalläkemedel, som förlorat sitt patentskydd. De kan produceras av flera tillverkare och till lägre kostnader, eftersom de kan godkännas utan att behöva upprepa den forskning och de studier som visade läkemedlets effekt och säkerhet. Vad som krävs är dock att den som vill marknadsföra generika kan visa att det verksamma ämnet, i vårt fall latanoprost, tas upp i kroppen på samma sätt som originalläkemedlet. Kraven vad det gäller kvalitetsdokumentation, det vill säga tillverkning, kontroll, stabilitet etc. är desamma som för ett originalläkemedel. Det är Läkemedelsverket som godkänner ett generiskt läkemedel. Ett sådant får inte förekomma på den svenska marknaden förrän patenttiden för orinalläkemedlet löpt ut.
Jag vet inte om ni läsare och Xalatananvändare blev vare sig klokare eller lugnare av detta. Det skulle vara intressant att höra vilka erfarenheter ni har av de olika Latanoprost som skrivs ut nu. Ber ni er glaukomläkare kryssa för att läkemedlet ej får bytas ut? I så fall varför, och vad säger er läkare om det? Har ni fått andra biverkningar av de nya dropparna? Hur har informationen på ert apotek fungerat?
Mejla mig gärna om ni har synpunkter på Xalatanersättarna.
Gudrun Fleetwood, tel 018-53 01 20, uppland@glaukomforbundet.se