Örebro län

Inbjudan till Bussresa till Grythyttan och Bredsjö

Torsdag 24 augusti

Styrelsen för Glaukomföreningen i Örebro län har glädjen att inbjuda dig till en medlemsdag tillsammans med Glaukom-föreningen Värmland.

08.30  Avresa från Scandic Västhaga
10.00 
Ankomst till Måltidens Hus där kaffe och ostsmörgås väntar och vi får bekanta oss med medlemmarna från Värmland.
10.45 
Guidning i Måltidens hus med dess gastronomiska bibliotek. Guidningen tar ca 1 timme.
12.00 
Lunch på Grythyttans Gästgivaregård. I samband med lunchen informerar Anders Nyström från förbundsstyrelsen.
13.30 
Avresa till Bredsjö Mjölkfår.
14.00 
Guidning och möjlighet till avsmakning och inköp av ost.
16.30 
ca återkomst till Scandic Västhaga.

För att kunna genomföra denna resa är förutsättningen att minst 25 st anmäler sig. Avgift för medlemmar och medföljande är 350:- kr per person, gärna jämna pengar, som erläggs vid avfärd. Vi behöver Din bindande anmälan senast den 1 aug till någon av nedanstående. Om specialkost önskas, var god uppge detta vid anmälan.

Välkomna!

Anders Nyström tel 0705-91 86 34  orebro@glaukomforbundet.se
Lisa Nilsson       tel 0703-45 04 09  lizzieanja@gmail.com

Höstens aktiviteter:

5 september Föreläsning om vikten av belysning

Karlskoga kl 10–11 på Studieförbundet Vuxenskolan, Vinäsvägen 8
Örebro kl 15–16 på Studieförbundet Vuxenskolan, Fabriksgatan 8
Föreläsning, presentation av glaukomföreningen och utlottning av LED-lampor.

26 september

Anhörigdagen Conventum Kongress, Fabriksgatan 17-19 Örebro, kl 13-19

7 oktober

Seniorfestivalen Conventum Arena Örebro kl 10–16.

Resa till Lasse Åbergs Museum i Bålsta

Lasse Åbergs Museum i Bålsta är ett museum för alla. En gammal 1800-tals ladugård har genomgått en renovering och är världens enda konst- serie- och leksaksmuseum med egen djungel. Här finns en fantastisk samling serieinspirerad konst, en av världens främsta antika Disneysamling och en Trazankoja. Nytt är en permanent utställning med rekvisita, foton och kostymer från filmerna om Stig-Helmer.

I augusti 2016 reste Glaukomföreningen i Örebro län på vår traditionella sommarutflykt och i år var vi 19 personer som äntrade bussen i Örebro en morgon för färd till Bålsta och Lasse Åbergs museum. Vi kom fram lagom för att äta en god middag på museet. Därefter följde ett par timmars guidad tur på detta helt unika museum. Inte bara Musse Pigg utan även en massa annat som unika tavlor och leksaker.

Vi hade tur att träffa självaste Lasse Åberg, här på bild med Lisa Nilsson till vänster och Marita Willson till höger, som gärna ställde upp på foto med Lasse. Göran Lundin tränade svingen med golfmaskinen från filmen den "Ofrivillige golfaren".

Efter dessa och många andra upplevelser på detta helt fantastiska museum var det dags för hemfärd och som en skolklass var vi ganska trötta efter alla spännande intryck!

Styrelsen 2017

Fr v: Lisa Nilsson vice ordf, Karl-Erik Lidgren, Siv Wiking, Anders Nyström ordf, Lisbeth Hilmersson och Marita Willson. Längst till höger Maria Östby, vår kontakt på SV. Jerry Andersson och Bo Ammer saknas på bilden.

Ordförande Anders Nyström
Vice ordf Lisa Nilsson
Kassör Bo Ammer
Sekreterare Jerry Andersson
Ledamöter Karl-Erik Lidgren, Marita Willson
Suppleanter Marita Larsson, Birgitta Ringqvist

Har du idéer och lust att hjälpa till med vår verksamhet är du välkommen att höra av dig till orebro@glaukomforbundet.se eller per telefon 070-591 86 34.
hälsar styrelsen/Anders Nyström Ordförande 

Kalender

24 augusti 08:30-16:30
Bussresa Grythyttan och Bredsjö

Kontakt i Örebro län

Om du vill veta mer, kontakta ordförande Anders Nyström, tel 070-591 86 34, e-post orebro@glaukomforbundet.se

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

2017-05-04
Mäta ögontrycket själv. Ögontrycket är tydligen viktigt att ha koll på om man har glaukom. Därför borde väl alla glaukomiker kunna mäta detta själva t ex med en lättanvänd tonometer som alltså är beröringsfri. Om något onormalt händer med ögontrycket så tar man givetvis kontakt med hälsocentralen eller med en ögonläkare. Hittade en ögontrycksmätare här: http://www.bioresonator.se/sv/produkter/tonometer-art-handheld.htm men den kostar 34000 SEK. Finns det inga bra och billigare sådana mätare? /Harald
Harald, Östersund

Till medlemsforumet