Östergötland

Kalendarium för hösten 2017

I Östergötland har vi under hösten följande aktiviteter på gång. Du behöver inte vara medlem för att delta i aktiviteterna.
Kom och se vad vi gör och lär känna andra glaukomiker!

27 okt Seniordag i Finspång

Finspångs kommun arrangerar Seniordag i Kulturhuset. Vi kommer att finnas på plats med informationsbord.

7 nov Föreläsning om assistans och hjälpmedel i Linköping

Föreläsning av kommunens heminstruktörer angående assistans och hjälpmedel för att anpassa din bostad med hjälpmedel för din synskada.
Föreningshuset Fontänen, Stora Vagnhallen kl 14. Du behöver anmäla ditt deltagande. Annons kommer att finnas i Corren den 1 november och medlemmarna får ett informationsblad.

8 nov Glaukomcafé i Linköping

Kl 14-16 träffas vi i Missionskyrkans café.

9 nov Glaukomcafé Norrköping

Kl 14-16 träffas vi på Café Vetekornet.

7 dec Glaukomcafé Norrköping

Kl 14-16 träffas vi på Café Vetekornet.

Världsglaukomveckan 2017

Glaukomföreningen i Östergötland genomförde fem välbesökta arrangemang under tre dagar och intresset var stort för att lära sig mer om glaukom.

Finspång
Under förmiddagen var vi hos Optiker Neuman. Där kom få besökare men de som kom fick goda råd.

Föreläsningen på biblioteket gav en bra dialog med besökarna. Först informerade bibliotekarie Erik Hammarström om allt biblioteket har att erbjuda synskadade. Därefter föreläste ordförande Mona Krieg om glaukom samt visade en del hjälpmedel. Hon informerade också om glaukomföreningen Östergötland.

Mjölby
Samma upplägg som i Finspång. Vi besökte Direkt optik på förmiddagen och hade föreläsning på biblioteket på eftermiddagen.

Mötet på biblioteket var välbesökt och flera extra stolar fick tas fram, det blev lite trångt men stämningen var god. Bibliotekarie Marit Ivarsson berättade och visade vad biblioteket kan stå till tjänst med, allt från lättläst till talböcker och taltidningar. Ordförande Mona Krieg föreläste, med PowerPoint-bilder, om glaukom, berättade om föreningen och visade en del hjälpmedel.

Linköping
Glaukomcafét på Stadsmissionen blev ett trevligt möte med många besökare. Vi kom överens om att fortsätta ha glaukomcafé den tredje onsdagen i varje månad.

Så nu är vi igång med Glaukomcaféträffar både i Norrköping och Linköping.

I Söderköping informerade vi genom att informationmaterial fanns tillgängligt på biblioteket.
Vid pennan: Birgitta Sääf

Föreningens styrelse består av följande ledamöter:

Mona Krieg, Ordförande, tel 0125-611 14, 072-370 78 63
ostergotland@glaukomforbundet.se

Birgitta Sääf, Vice ordförande, tel 0121-139 75, 072-221 39 75
saaf.sumpen@telia.com

Sven-Åke Andersson, Sekreterare, tel 011-31 86 73, 073-023 06 72
elly32@telia.com

Bertil Rosander, Kassör, tel 011-870 03
bertil.rosander@outlook.com

Anne-Sofie Lindh, Ledamot
Bertil Dahl
, ledamot
Sonia Jansson-Warodell
, Suppleant
Bo Linnros
, Suppleant
Brita Larsson
, Suppleant Glaukomföreningen Östergötland bildades i maj 2011 för att på olika sätt vara ett stöd för dig med glaukom eller en anhörig som har det.

Syftet med föreningen är:

• att sprida information om glaukom till medlemmar och allmänhet,
• att underlätta informationsutbytet mellan medlemmarna,
• att påverka aktuella myndigheter och vårdorganisationer i glaukompatienternas intressen.

Ensamma är vi svaga, men tillsammans kan vi göra mycket för att påverka vår situation i positiv riktning. För endast 200 kr per år, och 50 kr för familjemedlem, blir du både medlem och inbjuden till olika intressanta sammankomster samt får den mycket informativa tidskriften Ögontrycket fyra gånger om året. 

Klicka på Bli medlem, fyll i formuläret och betala avgiften till vårt bankgiro nr 222-6504.

Kontakt i Östergötland

Kontakta ordförande Mona Krieg på tfn 0125-611 14, e-post  ostergotland@glaukomforbundet.se om du vill veta mer.

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet