Världsglaukomdagen 2010

I ett samarbete mellan S:t Eriks Ögonsjukhus, ett antal läkemedelsföretag och Glaukomföreningen i Stockholm, arrangerades en storsamling på Nalen. Drygt 420 personer hörsammade inbjudan och fick under eftermiddagen en mycket informativ genomgång av sjukdomen Glaukom.


Docent Enping Chen
hälsade de närvarande välkomna och höll en föreläsning om den synhotande sjukdomen Glaukom. I ett illustrativt bildspel visade han hur sjukdomen drabbar och vilka som är ögats svaga punkter. Han berättade också i ord och bild om hur sjukdomen behandlas. Han underströk vikten av att följa läkarordination om ögondroppar.

Barnögonläkaren Anna Lundvall, också hon med tjänstgöring på S:t Eriks Ögonsjukhus, gav information om hur barn med glaukom behandlas. Ett barn per 15 000 födda bär på sjukdomen vid födseln. Det svåra med att behandla barn är att de inte, lika lätt som vuxna, kan berätta om sin situation och inte heller är lätta att undersöka.

En tredje läkare från S:t Eriks Ögonsjukhus, Dr Örjan Wallin, medverkade under eftermiddagen. Han berättade med ord och bild om hur glukom kan opereras. Han beskrev de olika metoder som finns och vilka beslut som leder fram till att patienter opereras.

Kristina Lundgren och Rachel Norborg-Jerkeby båda från Glaukomföreningen i Stockholm berättade kort om sina upplevelser av sjukdomen och om att vara glaukompatient. De fanns också tillgängliga före och efter samlingen med information om föreningen och Glaukomförbundet.

Efter föredragen följde en frågestund där en aktiv publik kom med många och varierande frågor om Glaukom. De tre läkarna gjorde allt för att tillfredsställa frågeställarna.

Vi tror att många som kom till Nalen gjorde det av ett nyväckt intresse för sjukdomen, kanske genom egen eller nära anhörigs situation. Det är vår förhoppning att flera av dem som fick tidningen Ögontrycket eller föreningens folder väljer att bli medlem.

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet