ÖgonTrycketGlaukomförbundets tidning Ögontrycket kommer ut fem gånger per år. Den ger dig som medlem saklig information om glaukom. ÖgonTrycket sänds till alla medlemmar i de regionala glaukomföreningarna. Tidningen distribueras också till ögonkliniker, ögonmottagningar och sjukhusbibliotek i hela landet.

Få tidningen i brevlådan genom att bli medlem i en glaukomförening.
Läs mer >>

 

Ann är ny redaktör för Ögontrycket

 

Jag har fått förmånen att ta över efter Örjan Anderssons fina arbete med Ögontrycket och är från och med nr 1-2019 ny redaktör för tidningen. Det har alltid varit angeläget att lyfta fram människan bakom statistiken eller besluten. I det här fallet; människan som lever med diagnosen eller arbetar inom ögonsjukvården.

Jag har arbetat som journalist sedan 1986, varit informationsansvarig på Reumatikerförbundet i slutet av 90-talet och chefredaktör för Spa magazine i början av 2000-talet. En tidning som belyste kropp- och själfrågor.

Sedan 2002 har jag varit egen företagare och arbetat som journalist och skribent för bland andra Svenska kyrkan, Reumatikerförbundet och Kyrkans Akademikerförbund och nu för Glaukomförbundet. Det har också blivit några intervjuböcker om tro och andlighet och missbruk av alkohol och droger. Livsfrågor har varit i centrum liksom frågor om hälsa och hur du skapar de bästa förutsättningar i vardagen utifrån t ex en diagnos. Drivkrafterna har varit och är att sprida kunskap och inspirera till ett ännu bättre liv.

Jag hoppas kunna fortsätta utveckla tidningen med intressanta medlemsporträtt, reportage, utblick i glaukomvärlden och genom att följa den aktuella forskningen. Glaukom är ett relativt nytt område för mig, men jag lär mig med intresse och har också nytta av att ha skrivit om hälsofrågor. Men glaukom är också en diagnos som finns i de flestas närhet. Jag har följt en bekant med glaukom, sedan några år, och hennes kamp mot en acceptans av en diagnos som långsamt försämrar henne syn och vikten av att upptäcka diagnosen i tid.

Från och med nr 2/19 kommer Ögontrycket dessutom få en något förändrad form och jag hoppas kunna förena form och läsfunktion.

Välkommen att höra dig till mig med synpunkter eller önskemål om vad du vill läsa i tidningen!

Allt gott

Ann Thörnblad
ogontrycket@glaukomforbundet.se

 

Läs ett urval av artiklar ur äldre nummer av ÖgonTrycket:

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet