Lästips 

Som avslutning på detta temanummer om läsning på olika sätt presenterar vi några läsvärda böcker!

Elizabeth Kostova, Historikern

Denna härligt välskrivna tjocka debutroman tar läsaren med på ett storslaget och oförglömligt gotiskt äventyr. Berättelsen blandar frikostigt fakta och fantasi, historia och nutid. Historikern handlar om den grymme Vlad Tepes, även kallas Vlad Pålspetsaren, som levde i Valakiet ca 1428-1476. Och det är just förvirringen mellan den historiske och den mystiske Dracula som Elizabeth Kostova leker med i Historikern. "Jaget" i boken växlar mellan tre generationers historiker (på 30-talet, 50-talet och 70-talet) i deras jakt på vad de först tror är en myt, men snart blir varse är sant: Dracula lever ännu! Ja, lever och lever; det sägs att han inte är död, inte levande utan odöd. Dracula kan byta skepnad till varg, fladdermus, dis eller dimma och dyker upp först efter solnedgången. Detta är skräckromantik på hög nivå; språket är utomordentligt och skildringarna av de olika länderna utsökta; landskapen, maträtterna, kaféerna och kläderna. Det är ett berättande som hoppar fram och tillbaka över århundradena utan att tappa tråden. Kostonova blandar verkliga händelser som Konstantinopels fall och det poststalinistiska Centraleuropa med rena påhitt och myter. Boken är genomtänkt och levande, och paradoxalt nog en övertygande roman!

Finns inläst i Daisy-format.


Isla Dewar
, Familjealbumets hemligheter

Detta är en riktigt charmig roman, där läsaren får följa fyra generationer i en familj i Edinburgh under ett år. Deras tankar och funderingar och inbördes relationer, där allt som händer underordnas familjeperspektivet. Isla Dewar är bra på att observera nyanserna i familjelivet; konflikter, syskonrivalitet och svartsjuka, strävan efter makt och tillgivenhet, där gamla oförrätter blandas med omtänksamhet och kärlek. En stunds trevlig läsning som innehåller lite allmängiltiga familjehändelser som säkert många kan le lite igenkännande åt.

Finns inläst i Daisy-format,


Ian Caldwell och Dustin Thomason
, Den sista hemligheten

Denna bok är skriven av två unga amerikanska akademiker och skildrar livet för fyra unga studenter på Princeton och deras försök att tyda innehållet i en mystisk bok, tryckt 1499, som innehåller krypterade meddelanden om en skatt av konstverk och böcker. Den är ytterst läsvärd och fascinerande. Boken har i reklamen jämförts med Dan Browns Da Vinci-koden men enligt min uppfattning är både storyn och språket i Den sista hemligheten avsevärt bättre.

Finns som ljudbok (10 CD-skivor) och som Daisy.


Boj Kewenter
, Pärlan i lakritsremmen

Olga är pensionär och har äntligen nått den ålder då hon inte behöver bry sig om någon annan än sig själv och äntligen gör hon endast det hon själv vill utan att bry sig om vad andra säger. Hon tycker att hon ägnat sitt liv åt att tänka kloka tankar som hon inte har fått tänka färdigt. Nu skall hon njuta av lyxen att strunta i telefonen, glömma bort alla måsten och bara ägna sig åt den underbara pensionärstiden hon har framför sig. Det är en härlig varm bok om en glad pensionär som njuter varje dag av sitt nya liv!

Finns som Daisy.


Carina Burman, Vit som marmor. Ett romerskt mysterium

Året är 1852. Författarinnan Euthanasia Bondesson och hennes sällskapsdam Agnes befinner i sig i Rom, den eviga staden, Urbs, med antiken ständigt närvarande och under utgrävning. Euthanasia, förmögen, självsäker ("Det är med mig som med polstjärnan. Jag vet inte av någon nedgång"), snabbtänkt och iakttagande möter i glada vänners sällskap den vackraste man hon någonsin sett: en nyss uppgrävd marmorgud. Det blir början till en historia om död men också om Rom, antiken, stämningar i Italien och på den svenska parnassen och om kärleken, allt skrivet på en lättsam och humoristisk prosa. Själva "deckarintrigen" är tunn men miljö- och tidsskildring är fascinerande och roar den som är intresserad av denna epok.

Finns som ljudbok (9 CD-skivor) och som Daisy.


Åhman Hans, Kokpunkten. Kokbok för dig med nedsatt syn.

Denna bok är utgiven av Finlands Svenska Synskadade på Söderströms förlag i Helsingfors och är en trevlig storstilad, lättläst och lättillgänglig kokbok med varierande recept. Innehåller även en del tydliga foton på maträtter. Recepten är enkla att följa och layouten är föredömlig för synsvaga.


Susanne Heljedal
Bibliotekarie, Kullbergska Sjukhuset, Katrineholm

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet