Ledare

Läsa, Leva, Lyssna
är tre begrepp som jag vill belysa i den här ledaren. Att lära sig läsa, räkna och rabbla utantill var vid den allmänna skolans genomförande 1842 centrala begrepp för vårt inlärande. Läsa och räkna är glädjande nog fortfarande bland de viktigaste kunskaperna i vårt dagliga värv. Utantillärandet hade en annan innebörd för många vid skolans införande: du måste komma ihåg bibel- och psalmverserna utantill för du kunde ju bli blind och läsförmågan var ju då helt borta.

Många av oss läsare har säkert under vår skolgång fått uppdraget att deklamera Pär Lagerkvists dikt "Nu vänder mor sitt bibelblad", som beskriver en dåtida mors förtröstan i sitt jordiska kall. Dikten har 14 verser i sin helhet. Jag har valt ut de tre första verserna.

Nu vänder mor sitt bibelblad
och följer skriften rad för rad,
där Herrens gärning träder fram
så dunkel, allvarsam.

Men när hans ord syns alltför stort
och allt för väldigt det han gjort,
då sitter hon i skymningen
och finner frid i den.

Då sitter hon med handen kvar
på dunkla ord men uppenbar
syns henne världen runt omkring,
dess alla ting.

Likt mor i dikten kan vi idag känna stor förtröstan inför all den nya kunskap om hur hjärnan fungerar och alla de tekniska möjligheter som vi nu har att tillgå. Kan vi inte läsa längre finns det gott om både syn- och läshjälpmedel.

För en tid sedan besökte jag utställningen "Se hjärnan!" som under hösten visats på Bildmuseet i Umeå. Utställningen är mycket stor och innehållsrik. Själv hann jag enbart gå igenom montern om våra sinnen, då i första hand syn-, hörsel- och språkcentra, vars egenskaper vi är mycket beroende av.

Utställningen visas i Uppsala mellan den 3 nov.2006 och 4 febr. 2007.
Information finns på www.forskning.se/sehjarnan

Elisabet Oscarsson, ordförande

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet