Forskning

Från Läkarsällskapets medicinska riksstämma 2006:
Antisekretorisk faktor (AF) är ett endogent protein upptäckt och karakteriserat av svenska forskare. AF reglerar vätsketransporten in och ut ur cellen och aktiveras när balansen störs, som vid diarré. Det förekommer i en mängd sammanhang: vid inflammationer, diabetes, hörsel- och yrselsjukdomen Menières sjukdom och förhöjt tryck i ögat (glaukom). Försök med "AF-piller" på människor med glaukom planeras nu. Det bästa är att vi hittills inte kunnat se några som helst biverkningar, säger Stefan Lange, en av forskarna. Fler och större studier krävs men forskningen kring AF är ett utmärkt exempel på hur resultat från svensk grundforskning givit spännande effekter på kliniskt viktiga sjukdomstillstånd.

Multifokal VEP-undersökning av äldre glaukompatienter med nasala synfältsdefekter

Multifokal VEP är en relativt ny metod att registrera elektrisk aktivitet i synbarken vid stimulering av ögat med ett standardiserat mönster. Den kräver inte mer aktiv medverkan av patienten, än att han/hon håller ögat öppet och är någorlunda avslappnad. Glaukompatienter följs rutinmässigt med upprepade synfältsundersökningar som kräver medverkan och relativt god fysisk och psykisk kondition. Ofta klarar de äldsta och svagaste inte att medverka fullt ut och man måste ge upp denna objektiva och vedertagna metod att följa deras tillstånd. I denna studie har vi valt ut en grupp bestående av äldre glaukompatienter med nasala synfältsdefekter på Humphrey synfält och låtit dem genomgå en mVEP. Resultaten tyder på att denna objektiva mindre krävande metod för undersökning av synbanans tillstånd kommer att kunna användas på valda patientgrupper i kliniska sammanhang.

Källor: Abstracts från riksstämman
Svenska Dagbladet

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet