Ledare

För oss glaukomiker är en väl fungerande hälso- och sjukvård av största betydelse. Ofta dyker det upp oroliga funderingar. Har mitt tryck gått upp och har mitt synfält försämrats? Själv kan man inte säkert veta. Då är det viktigt att man kan få en uppföljning hos sin lokala ögonklinik inom rimlig tid. Dessutom är vi beroende av att ha en regelbunden uppföljning av såväl tryck som ögonbotten och synfält. Möjligheten till denna sjukvårdsservice förekommer på vissa orter, medan det på andra är betydligt sämre. Flera telefonsamtal till "glaukomtelefonen" har tagit upp bristande sjukvårdsresurser som ett tema för samtalet. Bemötandet och förståelsen för de glaukomsjukas situation är ytterligare en betydelsefull faktor i sammanhanget. För er som har synpunkter i denna fråga föreslår jag kontakt med er lokala förenings styrelse för att ge en samlad bild av läget.

Kan vi från föreningarna och förbundet göra något åt saken? Mitt svar på denna retoriska fråga är ja! Vi från styrelserna kan ta kontakt med lokala landsting eller landstingspolitiker och påtala förekommande brister och således verka som en lobbyorganisation.

För min egen del har sommaren och fram till nu varit tumultartad p.g.a. min och familjens flytt från Umeå till Stockholm. Min förmåga att verka för förbundet har varit begränsad, men nu ser jag "ljuset i mörkret" och räknar med att ha betydligt mer tid och ork att arbeta med våra frågor.

Analysarbetet med enkäten pågår och bör kunna ge viktig information som grund för vårt fortsatta arbete. En artikel med preliminära resultat finns på annan plats i detta nummer. Här finns också en mycket intressant artikel författad av professor Albert Alm, Uppsala. En grupp forskare i Uppsala har gjort en viktig upptäckt, nämligen att det s.k. pseudoexfoliationsglaukomet, som är förhållandevis vanligt hos äldre patienter, synes ha koppling till en viss genuppsättning. Vi ser med spänning fram mot den fortsatta genforskningen.

Lars Steen, ordförande

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-18
Jag vill dela ett bra vittnesbörd på denna webbplats om hur DR MUSTAFA hjälpte mig att bli gravid. Jag och min man har försökt att få barn i över 7 år, men ingen tur så vi bestämde oss för att kontakta familjen läkaren och trots allt testet har gjorts, han sa till oss att mitt fallfjärrör inte fungerar, då var jag en dag på kontoret när en vän av mig som hade samma problem med mig blev gravid efter att hon kontaktade DR MUSTAFA. hon riktade mig till honom och när jag kontaktade honom genom hans e-post och han gjorde reningen på graviditetsförklaringen och inom 2 veckor hade jag en känsla av hur och jag gick för att träffa familjen läkaren som berättade för mig att jag är gravid. Om du vet att du har ett liknande problem som detta, eller någon fertilitetsproblem och du vill vara gravid, kan du kontakta DR MUSTAFA via e-post: dr.mustafa86@yahoo.com eller meddelande på whatsapp via: +2348071624292 Också specialiserad på: Få din ex-flickvän eller pojkvän tillbaka Få din ex fru eller make tillbaka Välståndsstavning Skyddsstavning Få jobbstavning Arbetsfrämjande stavning Barnförtrollning Hiv Cure Graviditet stavning Kärleksförtrollning Äktenskapsstavning Vinnande lotterier Etc... Om du behöver hjälp kan du kontakta honom via email: dr.mustafa86@yahoo.com eller meddelande på whatsapp via: +2348071624292 kontakta nu och ditt problem kommer att lösas inom 48 timmar.
Marjo, Hur jag blev gravid

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet