Konferensrapporter 2008

Sedan föregående utgåva av Ögontrycket har ordföranden deltagit i två konferenser för ögonläkare.

Den första ägde rum i Tromsö i Norge den 13-16 juni. Det var den Nordiska Ögonläkarkongressen, även kallad NOK 2008 och som återkommer vartannat år. Mötet samlade cirka 800 deltagare. De norska arrangörerna hade bjudit in de nordiska patientföreningarna att gemensamt delta med en informationsutställning utan kostnad. Våra norska kamrater hade tagit fram en anslående affisch med ett glaukomögas ögonbotten och dessutom försedd med de tre nordiska glaukomföreningarnas logotyper. Utställningen bemannades med alla tre ordföranden. Alla hade med sig det informationsmaterial som respektive förening hade tagit fram och vi fanns hela tiden tillgängliga för frågor och information. Vi fick besök av många ögonläkare och skapade många viktiga kontakter. Dessvärre innehöll mötet ett minimum av information kring glaukom. Vi hoppas få samma möjlighet att delta i nästa möte om två år.

Den andra ägde rum i Örebro 4-5 september och utgjorde den svenska Ögonläkarföreningens årliga möte. I mötet deltog cirka 250 ögonläkare. SGF erbjöds av Pfizer att delta med ett utställningsbord i anslutning till deras monter. Där presenterades allt vårt tillgängliga informationsmaterial. Pfizer hade i sin monter erbjudit samtliga ögonläkare att måla en tavla på ett öga som de själva ville presentera det med personlig touche. A4-stora pannåer samt ett stort urval av färger och penslar hade lagts ut på ett långt bord och ögonläkarna fick måla enligt eget huvud. För varje målad tavla erbjöd sig Pfizer att donera 100 kr till Glaukomförbundet. Enligt uppgift målades mellan 80 och 90 tavlor. (Se omslaget till detta nummer)

Under mötet höll Anders Heijl en viktig s.k. ”key-note lecture” om glaukom där han betonade vikten av tidig diagnos samt frekventa ögonbotten- och synfältsundersökningar för att bilda en uppfattning om hur den enskilda patientens försämring kan förväntas utveckla sig. Detta i sin tur ger möjlighet att skapa en individualiserad behandling med ett korrekt mål för trycksänkningen. Ett annat viktigt budskap för oss patienter är att även om du som glaukomiker från början har ett normalt tryck lönar det sig att sänka trycket ytterligare.

Lars Steen

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet