Ledaren nr 2/09

Som jag tidigare har skrivit i ÖT är 2009 det första året som Glaukomförbundet får uppbära statsbidrag för verksamheten. Detta har inneburit att föreningarna fått ekonomiska möjligheter till många intressanta projekt för att sprida våra budskap och ge ökad kunskap till våra medlemmar, övriga glaukomiker med anhöriga samt allmänheten.

Världsglaukomdagen ”World Glaucoma Day” (WGD) har nu ägt rum två gånger och förefaller kunna bli något av en institution som ska återkomma varje år. Därmed blir dagen ett viktigt bidrag till att öka kunskapen om glaukom hos allmänheten, men kanske i synnerhet hos beslutsfattare i sjukvården. Vi funderar nu över nya grepp att väcka intresse och att sprida kunskap om glaukom.

Till Glaukomförbundets första planeringskonferens
någonsin i Stockholm i början av oktober i år kom två representanter för varje förening samt hela styrelsen. Hela första dagen ägnades åt grupparbeten för att skapa idéer om aktiviteter inom tre huvudteman, nämligen:

  • Medlemsvård.
  • Rekrytera flera medlemmar.
  • Öka allmänhetens kunskap om glaukom.

Många intressanta och spännande uppslag kom fram, som kan ge upphov till bra aktiviteter i våra föreningar.

Glaukomförbundet fyller i år 10 år och detta faktum firades på kvällen med en jubileumsmiddag med inbjudna gäster som var betydelsefulla för bildandet av förbundet. Mer om detta på annan plats i tidningen.

En av de mest angelägna frågorna för våra föreningar och förbund just nu är att hitta och rekrytera medlemmar som är villiga att delta aktivt i föreningarnas arbete och att ställa upp för styrelseposter. Utan fungerande styrelse faller verksamheten och det är faktiskt vårt gemensamma ansvar, att se till att föreningarna lever vidare.

Jag uppmanar därför alla medlemmar att efter förmåga ställa upp och hjälpa till. Man kan som medlem också bidra till verksamheten utan att aktivt ingå i en styrelse. ”Ju fler vi är desto starkare blir vi”. Om vi alla hjälps åt blir vi starkare och får större inflytande.

Lars Steen, FörbundsordförandeFråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet