Redaktörsbyte

Örjan Andersson, Östgöte gudskelov, men Södertäljebo sedan 34 år. Får möjligheten och utmaningen att efterträda Britt - Marie Heljedal som varit redaktör för Ögontrycket under ett tiotal år. Som en duktig och helengagerad redaktör har hon gjort en intressant och mycket uppskattad tidning där medlemmarna fått både aktuell information från de olika föreningarna och det senaste kring forskningen om glaukom.

Privat har jag fru och två barn eller snarare ungdomar som båda bor med familjer i Stockholm. Blev först farfar till två barnbarn men nu för fyra månader sedan också morfar. Visst är det så att morfar känns lite yngre än farfar! Härligt med desserten som många brukar säga.

Hundmänniska med just nu en hittehund som är en blandras mellan Schäfer och Rottis. Han fyllde tio år häromdagen och gick då om husse som är 63! Konsekvens och mycket kärlek är receptet för att få en tidigare aggressivvovve till en trevlig familjehund som vaktar barnbarnen med frenesi.

Och så var det jobbet! Just nu driver jag eget bolag som främst sysslar med affärsutveckling och utbildning för detaljhandeln. Tidigare har jag varit bokhandlare i Södertälje under tio år både som egen och som butikschef i Akademibokhandeln. Innan dess har jag jobbat med folkbildning under en lång period, som informationschef i Studieförbundet Vuxenskolan och som chefredaktör för tidningen Impuls - ett månatligt kulturmagasin med en upplaga på 35 000 ex. Har också hunnit med att vara Redaktions- och marknadschef på bokförlag.

Efter tio år som bokhandlare ser jag fram emot att få börja skriva igen även om jag hunnit med ett antal debattartiklar i dagspressen både som bokhandlare och i den egna verksamheten. Vad vill jag med Ögontrycket då? För mig är en tidning definitivt mer än ett antal artiklar, papper och trycksvärta. Framförallt är en tidning dess läsare, så jag hoppas på många åsikter om innehållet men också önskemål om och tips på innehåll. Det är vi tillsammans som ska göra ÖT till en fortsatt läsvärd och intressant tidning. En blandning av forskningsrapportering i populärvetenskaplig form och intressanta medlems- och föreningsrapporter är min egen arbetsorder. Dessutom ett försök att sätta ett ansikte på sjukdomen Glaukom eftersom jag förstått att den är ganska okänd bland den breda allmänheten.

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet