Owe Thörnqvist rockar loss – trots glaukom

Vilken 60-plussare kommer inte ihåg, Titta,Titta, Varm korv boogie, Alptop­pens ros och Dagny. Bakom låtarna står Owe Thörnqvist – denne Mr Boo­gieman som fyllt 81 och betraktas som Sveriges förste rocksångare. Nu gör han sin avskedsturné som aldrig vill ta slut.

Owe Thörnqvist 81, ute på avskedsturné

Trots att han drabbats av glau­kom för några år sedan ger denne Uppsalason järnet på scen – den här kvällen i maj på ett fullsatt Estrad i Södertälje. Men han förlänger turnén i höst. I pausen får Ögontrycket en kort stund med Owe medan han signe­rar böcker och CD för fulla muggar, och han har definitivt inte tröttnat på turnerandet efter 50-60 år.

Det är fortfarande härligt att tän­da glimmande glitter i ögonen på gammal som ung, säger han, samtidigt som han betraktar sig själv som en välgymnastiserad herre med bra flås. Det är trångt kring bordet där han signerar och många kära återseenden av fans som följt honom genom åren. Och humorn, skrattet och vitsarna ligger hela tiden på lut. Det är inte svårt att förstå varför så många gillar honom och bara vill höra mer och mer.

- Jag brukar säga till publiken att om jag kommer av mig får ni hjälpa mig att komma på igen. Och det brukar bli en verklig huggsexa i slutet av föreställ­ningarna som kan bli både fem och tio minuter längre än planerat, säger Owe.

Owe Thörnqvist är född och uppvux­en i Uppsala, en bakgrund som kom­mer igen i hans låtar som till exempel korvgubben på Fyris torg i "Varm Korv boogie" och den förföriska servitrisen "Dagny". Owe reste tidigt till USA som sjöman och där hämtade han influenser från rytm & blues, jazz gospel, rocka­billy och country som han sen smälte samman i en helt egen stil där han blan­dade rockmusik med sin speciella non­senslyrik.

Väl hemma igen lästa han humaniora vid Uppsala universitet samtidigt som han finansierade studierna som frilans­journalist, tidningstecknare och musi­ker.

Under perioden 1955-65 producera­de han ett antal klassiker som "Dagny", "Rumba i engelska parken" och "Lop­pan" för att nämna några. Han har också hunnit med att skriva en Knäppuppre­vy tillsammans med Povel Ramel och Hasse & Tage. Han producerade också ett antal krogshower, där han lanserade blivande stjärnor som Lill Lindfors, Eva Rydberg och Laila Westersund. I början av åttiotalet startade Owe den artist­kampanj mot narkotika som senare blev FAMN (Föreningen Artister Mot Nar­kotika). Men han har också ett starkt engagemang för miljöfrågor och sedan 1991 delar han ut ett miljöpris med syfte att "främja helhetssyn, kreativitet och ansvarstagande så att vår livsmiljö för­bättras." Hans mer alldagliga intressen är fiske, golf och matlagning.

Hur orkar han?

Vid signeringsbordet i pausen berättar han om hur det var tänkt att föreställ­ningen Mr Boogieman på Estrad i Sö­dertälje skulle bli hans allra sista men han fick ändra sig.

- Ja, jag trodde det var den sista, men eftersom alla föreställningar varit ut­sålda kom en förfrågan om att förlänga turnén. Så till hösten tar jag med mig jubileumsorkestern Gladpack och åker ut igen, säger han.

- Men hur orkar han Mr Boogieman, han är trots allt över 80 och har stått på scenen mellan 50 och 60 år. Dessutom sedan några år tillbaka drabbad av glau­kom. Med en viss tveksamhet vill han tala om hur hans glaukom påverkar ho­nom.

- Ja, som underhållare vill man ju inte flagga upp sina krämpor, psykofysiska tillkortakommanden och eventuella ly­ten, säger han med viss ironi.

- Men visst, jag har fått medicinsk hjälp genom smärtstillande ögondrop­par för att sänka trycket i det skadade ögat. Dessutom har jag fått samtalstera­pi som gett mig förtröstan om de mänsk­liga organens strävan till självläkedom i ömsesidiga kompensativa processer, säger han.

- I mitt fall innebär det att mitt oska­dade högra öga "tar över" en del av job­bet från det skadade vänsterögat.

Visst svänger det!

När ÖT:s reporter undrar om han har några tips till andra glaukomiker som är i en liknande siuation säger han:

- Det bästa sättet är att bita ihop, ta det försiktigt i trappor och vid dukade bord, samt att i övrigt försöka leva ett normalt liv med alla dess möjligheter och utmaningar.

På scenen bär han speciella glasögon som avskärmar strålkastarljuset men ger honom möjligheten att se publiken och orientera sig i scenografin. Han ser det som ett stort privilegium att trots sitt synfel ännu ha möjlighet att turnera och uppträda på konsertscener över hela lan­det, som i oktober under innevarande år.

- Det är en förlängd jubileumsturné men känns inte som ett jobb, utan mera som en semesterresa för att träffa "tjocka släkten" under upprymda och svängiga former, hävdar han. Och visst svänger det!

Han rockar loss – trots att han drabbats av glaukom  

Efter pausen kastar han sig upp på scenen igen, ger järnet och får den full­satta salongen att sjunga med, texterna sitter där hos de allra flesta efter drygt femtio år. Och nu tycks både ålder och glaukombesvär vara glömda. Med så­dana gudabenådade musiker som Kjell Gustafsson, Ole Ornered, Anders Forss­lund och Kettil Medelius ger sig inte pu­bliken förrän Owe och jubileumsorkes­tern Gladpack ger några extranummer. Vilken musikalitet, vilken energi! Owe Thörnqvist – Sveriges förste rockmusi­ker – ett artistfenomen som aldrig tillåts sluta.

Owe Thörnqvist signerar intensivt i pausen, CD blandat med böcker.

FAKTA

Namn: Owe Thörnqvist. Ålder: 81 år. Bor: Spanien och Florida. Familj: "Simbon" (Owes uttryck för att de bor på var sin sida av Atlanten och alltså får simma för att träffas) Berit Gullberg, tea­terförläggare, sonen Alexander, svärdottern Maria och barnbarnen David, 5 och Stina, 1. Aktuell: Med jubileumsföreställ­ningen Mr Boogieman som för­längs till hösten 2010. Kända låtar: Varm korv boogie, Ett litet rött paket, Loppan, Rum­ba i Engelska parken, Dagny.

 

 

 

Det är trångt och hög stämning kring signeringsbordet.  

 

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet