Ledare av Lars Steen

Bästa medlemmar och läsare!

I förra numret av Ögontrycket, nr 3- 2010, informerade vi om den nysatsning på information om glaukom och vår föreningsverksamhet, som skulle sjösättas under innevarande år. Jag har nu glädjen att kunna berätta att planerna hittills har fullföljts och även överträffats. Våra medlemmar i landets alla glaukomföreningar som har arbetat i projektet ska ha en stor eloge för sina fina insatser.

Projektet ”StartaNytt” har fått en rivstart i år. På fl era håll har planerna på att starta nya föreningar avancerat riktigt långt tack vare vår duktiga projektledare. Det gäller i första hand Jämtland, Norrbotten och Östergötland. Intresset att stödja processen är glädjande stor hos de aktuella ögonklinikerna. Utan deras hjälp vore det nog svårt att lyckas. På lite längre sikt vill vi i Glaukomförbundet givetvis ha en regional förening i samtliga län och arbetet med detta går vidare. I nästa nummer av ÖT hoppas vi kunna presentera nya föreningar.

Det förekommer nu lite mer dystra rapporter om kris i ögonsjukvården i några landsting. Ögonsjukvården har på vissa håll ålagts stora besparingskrav. Som en följd har kvaliteten dragits ner för kronikergrupper, framförallt galukom och diabetes, med risk för synförsämringar. Det har på sina håll även medfört personalflykt på grund av orimlig arbetsbörda. Problemet har uppmärksammats av Svenska Glaukomklubben, en sammanslutning av läkare och forskare med intresse för glaukom, som nu också planerar en kartläggning av situationen i Sverige.

Glaukomklubben har på eget initiativ och med stöd av Ögonläkarföreningen tagit fram en förnämlig skrift med rubriken ”Riktlinjer för Glaukomsjukvården”. Boken presenteras på annan plats i tidningen. Det är Glaukomförbundets förhoppning att skriften ska bidra till en kvalitetsförbättring för patienter med glaukom med flera.

Till sist vädjar jag igen till er medlemmar. Stötta era styrelser, tacka inte nej till styrelseuppdrag. Ställ upp och hjälp till i informationsträffar i ert område till exempel träffar med pensionärsföreningar.
Lars Steen
Förbundsordförande

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet