Ögontrycket nr 3 • 2011

Ledare av Lars Steen

Vind i seglen!

Bästa medlemmar och läsare.
Jag har nu den stora glädjen att berätta för er att Glaukomförbundet nu har fått fyra nya medlemsföreningar under det gångna året, nämligen Norrbotten, Jämtland, Örebro samt Östergötland. Detta har varit resultatet av ett intensivt arbete under året. Jag har fått ett ovärderligt stöd i detta arbete av vår projektledare Gudrun Jarl, utan henne hade detta inte varit möjligt. Under våra resor runt om i landet har vi träffat många personer som brinner för våra ändamål och som har ställt upp i interimsstyrelser. Från förbundets sida vill vi härmed tacka för era värdefulla insatser.

Läs mer >>

Docent Boel Bengtsson kartlägger riskfaktorer för öppenvinkelglaukom

Risk för att utveckla glaukom

Kunskap om riskfaktorer för glaukom är vägledande för att identifi era högriskgrupper som eventuellt bör undersökas med någon typ av screening. Andra riskfaktorer kan bara upptäckas vid en ögonundersökning, och leder då till mer glaukomspecifi ka undersökningar som t.ex. synfältsundersökning och undersökning av synnervshuvudet och ögats nervfi berlager. Vi intresserar oss också för riskfaktorer som påverkar sjukdomsförloppet hos redan drabbade individer. Patienter med hög riskprofil att utveckla stora synfältsskador bör initialt kontrolleras oftare, och kanske behandlas mer intensivt, än patienter utan några speciella riskfaktorer.

Vid Svenska glaukomklubbens möte i september 2011 höll jag ett föredrag om riskfaktorer för glaukom och risk för snabb försämring vid så kallad manifest glaukom med andra ord glaukom med synfältsskador. Därefter blev jag ombedd att skriva denna artikel för Ögontrycket.

Läs mer >>

Kopplingen mellan synfältsbortfall

och körprestation är i det närmaste obefintlig 

Det är i samband med Ögontryckets artikelserie om Glaukom, bilen och körkortet som ÖT får en träff med Kjell Ohlsson vid universitetet i Linköping. Vi möter en lugn, saklig och djupt engagerad professor med gedigen erfarenhet, bakom sig har han en djupgående forskning i samspelet mellan människor och maskiner. Han har också ett förflutet i VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut. Kjell Ohlsson är oerhört kritisk till Transportstyrelsens regler och sätt att dra in körkorten för personer med synfältsbortfall.

– Det finns ett lågt samband mellan synfältets utbredning och körförmåga, reglerna borde revideras. Det handlar om många människor som berövats körkortet på vaga grunder och som borde ha fått en rättvis prövning, säger Kjell Ohlsson.

Läs mer >>

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet