Krister Indes tio tankar om hur du skulle kunna tänka

Till dig som ser sämre

Här kommer tankarna 8, 9 och 10 som Krister Inde tidigare publicerat i sin bok ”Den lilla boken om synen”. Den värmländske synpedagogen har specialiserat sig på att skriva och föreläsa om syn och seende. Han är också en flitigt använd och uppskattad föreläsare i våra glaukomföreningar. I boken har han samarbetat med några av landets mest erfarna ögonläkare och optiker. När man börjar se sämre är det viktigt att ändå hitta framtidstro och några rättesnören som har hjälpt andra och som kan hjälpa dig. Här kommer de tre sista tankarna ur boken:

8. Du skäms inte för att du ser dåligt

Skam och skuld är något av det jobbigaste som finns. Om man skäms för en egenskap man har, så kan man också drabbas av dålig självkänsla. Och när man inte tycker att man duger som man är, då blir det problem inom de flesta områden i livet. Så sluta med det! Du är bra och duger precis som du är. Med alla de negativa men framför allt de positiva egenskaper du skaffat dig genom livet. Ingen är perfekt, så är det bara. Ju fler som läser nära eller använder något annat hjälpmedel på offentliga platser, desto mindre ovanligt blir det. Och när det ovanliga blir vanligt blir ovanliga beteenden naturliga.

9. Du behöver både upplysning och belysning

Upplysningen handlar om hur du snabbast möjligt kan få komma till en ögonspecialist. Till en ögonläkare kommer du via din vårdcentral eller din optiker. Från ögonläkaren kan du få remiss till en syncentral. Blir du akut sjuk bör du ringa 112 och sedan bege dig till sjukhusets akutmottagning. Belysningen handlar om att vi med tilltagande ålder behöver mer ljus för att se bra. Se därför till att ljuset där du vistas är väl avbländat och pröva vilken lampa dina ögon trivs bäst med.

10. Du inser att livet går vidare – trots allt

En dag kommer man till en punkt, där man säger till sig själv: ”Var det så farligt det där med att se dåligt? Nu har jag ju gjort det i ett år och livet börjar ju bli ganska likt det liv jag hade innan. Jag bor på samma ställe och känner samma människor som förr. Skillnaden är att jag åker färdtjänst och gör en del saker på ett nytt sätt och behöver mer hjälp av andra. Men livet går ju vidare ändå, och den nya cd-boken jag läser är ju riktigt bra.”

 

Den lilla boken om synen
av Krister Inde
finns att beställa hos
Indenova AB
Västra Storgatan 11
652 25 Karlstad
Tel 054–15 08 80

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet