Med dispens kan han nu ratta sin BMW igen!

Med sin envishet och sitt engagemang har han under det senaste året varit en följetong i ÖT. Via intervjuer, reportage och debattinlägg har vi fått följa hans kamp för att få sitt körkort tillbaka. Och Christer har inte bara talat i egen sak utan varit högst pådrivande i Glaukomförbundets arbetsgrupp för glaukom och körkortsfrågan. Nu 17 månader senare har hans dispensansökan behandlats positivt av Transportstyrelsen.

I en telefonintervju får ÖT lyssna till en glad och lättad Christer som nu fått sin dispens av Transport-styrelsen. En dispens som innebär att han har körkort utan andra restriktioner än att ett nytt läkarintyg med synfältsundersökning om två år.

– Det är väl dagens understatement att både jag och min fru blev glada när vi fick beskedet att Transport-styrelsen bifallit min ansökan, säger Christer Ekman.

Efter 17 tunga månader, där hans fru också fått körförbud av läkare på grund av medicinska skäl, känner de nu åter friheten att kunna förflytta sig med egen bil.

– Vi känner oss väldigt lättade, nu kan det dagliga livet fungera igen, säger Christer. Under ett års tid har deras nya bil stått still och både Christer och hans fru har varit hänvisade helt och hållet till kollektivt resande och andras välvilja.

– Att vara rörliga, vara tillnytta på olika håll och vara engagerad i olika verksamheter har varit vår livsmelodi och utan körkort har det blivit svårhanterligt. Man får förstås alltid försöka göra något bra av den situation man hamnar i – vi blev tvungna att flytta för där vi bodde förut var de allmänna kommunikationerna rena tidstjuvar och dagligvaror fanns inte ens inom cykelavstånd. Det visade sig bli alldeles utmärkt! Och även om det väl är svårt att se något kul med glaukom, är engagemanget i glaukomverksamheten faktiskt en mycket positiv upplevelse.

Men går det att sätta sig i bilen direkt efter beslut om den beviljade dispensen? Nej så enkelt är det inte! Man måste ansöka om nytt körkortstillstånd och den processen tog sex veckor.

– När allt var klart firade vi med en omedelbar middagsutflykt till nära släktingar, säger Christer, som inte upplevt några som helst anpassningsproblem med att köra bil igen.

Han känner att han har fått ett förtroende som han måste förvalta på bästa sätt. – Jag har alltid kört med påkopplat medvetande, en vana från flygcertifikatet och seglingen kanske. Jag respekterar fartgränser och är sparsam med omkörningar, ett enkelt koncept för att slippa obehagliga trafiksituationer, avslutar Christer och vi på Ögontrycket gläds åt denna solskenshistoria och önskar honom lycka till på sina vardagsresor och kommande upptäcktsfärder.

Citerat från Transportstyrelsens beslut:

”… Undersökningen i oktober 2011 av det centrala synfältet med Humphrey-program visar att du har en för båda ögon sammanfallande blind fläck på varje sida. Du har således två seende ögon med en blind fläck på varje sida. Kraven i 2 kap. 5 $ i föreskrifterna är därmed inte uppfyllda. Transportstyrelsen gör dock den bedömningen att dina synfältseffekter inte är allvarligare än att undantag från denna bestämmelse kan medges. Transportstyrelsen bifaller din ansökan. Då du har en progressiv ögonsjukdom ska innehavet förenas med villkor om läkarintyg inklusive resultat av synfältsundersökning om två år… ”

 

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-20
Det är Dr SUNNY du kan maila honom om han behöver hjälp i ditt förhållande drsunnydsolution1@gmail.com Jag lovar att dina problem kommer att lösas omedelbart. Efter att ha varit i relation till honom i sju år lämnade han mig, jag gjorde allt. Kan jag vända honom, men allt var förgäves. Vill ha för den kärlek jag känner för honom bad men han vägrade tills förklarade mitt problem med någon online och hon föreslog att jag hellre skulle maila en stavningskastare som kunde hjälpa mig med en stava som skulle få honom tillbaka, men jag m killen som aldrig trodde på stavar, hade jag inget annat val än att prova det, skickat till thaumaturge, jag sa inget problem allt kommer att bli bra om tre dagar, min ex tillbaka till mig inom tre dagar, stavningen var cast och överraskande på andra dagen, som var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han. ring och allt han sa var att han var så dålig för allt som hände, jag ville komma tillbaka till mig, som jag älskar så mycket. Jag var så glad och förvånad. Sedan dess har jag lovat att alla som känner viljan Har aldrig ett problem med förhållandet, jag kommer att hänvisa till stavningskärlet för att hjälpa till. Vem som helst kan behöva hjälp av tvättmaskinen, han mailar drsunnydsolution1@gmail.com Han gjorde också många stavliknande, (1) vill ha din ex tillbaka. (2) Du har alltid mardrömmar. (3) Att främjas på ditt kontor (4) Vill du ha ett barn. (5) Du vill vara rik. (6) vill hålla din make att vara din egen för alltid. (7) behovet av ekonomiskt stöd. 8) Vill du ha kontroll över det äktenskapet 9) Vill du lockas till människor 10) Bristen på barn 11) BEHÖVER DU EN HUSBAND / WIFE 13) Hur man vinner din lotteri 14) PROMOTIONELL SPEL 15) SKYDDSPELLA 16) BUSINESS SPELL 17) GOD ARBETE HEKIZO 18) botemedel för vilken sjukdom som helst / H.I.V. Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com eller WhatsApp på +2348077620669
Lydia,

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet