Ögontrycket nr 4 • 2013

Ledare av Lars Steen

Vi vill stärka befintliga och skapa nya regionala föreningar

I samband med Glaukomförbundets planeringskonferens hösten 2012 sjösattes en ambitiös plan för hur verksamheten skulle kunna utvecklas och förstärkas under åren 2013–2014. Med denna som grund fastställde förbundsstyrelsen organisationens verksamhetsplan – en konkretiserad version av planen. Läs mer >>

Senaste forskningsrön om glaukom

Glaukomföreningen i Göteborg arrangerade en föreläsning i Sjömanskyrkan i början av oktober. Ämnet hade lockat en stor publik till Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget. Det var många som ville veta hur långt glaukomforskningen har kommit. Föreningen hade bjudit in professor Bertil Lindblom, verksam vid glaukomenheten i Mölndal, Sahlgrenska universitetssjukhuset, som berättade om aktuella forskningsrön.

Läs mer >>

Bussförare med glaukom miste både körkortet och jobbet

Vi har i ett antal artiklar intervjuat glaukomiker som fått sitt körkort återkallat av Transportstyrelsen. I samtliga fall har det gällt ålderspensionärer som avslutat sitt yrkesliv men där ändå den drabbade helt förståligt upplever som dramatik och starka begränsningar i det dagliga livet. Särskilt gäller detta för den som bor så till att de allmänna kommunikationerna inte utgör något alternativ till det egna bilåkandet.

I det här numret har vi gjort en intervju med yrkeschauffören Lars-Åke Sandberg, 55 år och bosatt i Anderstorp, Gislaved kommun. Strax efter midsommar i år blev han av med körkortet och därmed jobbet som busschaufför. Läs mer >>

Rapport från förbundets körkortsgrupp

Körsimulator på gång

Att körkort riskerar att återkallas på grund av synfältsskador är en obehaglig konsekvens för dem som drabbas av glaukom eller diabetes. Ögonläkare har den ganska obekväma skyldigheten att anmäla patienter som inte uppfyller de medicinska kraven för körkort. Under de senaste åren har anmälningskravet skärpts så pass att läkarna egentligen inte har något svängrum alls – det är ”körförbud” eller anmälan som är alternativen.

Därmed hamnar hela rättssäkerhetsfrågan hos Transportstyrelsen.

Läs mer >>

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-10-18
Jag vill dela ett bra vittnesbörd på denna webbplats om hur DR MUSTAFA hjälpte mig att bli gravid. Jag och min man har försökt att få barn i över 7 år, men ingen tur så vi bestämde oss för att kontakta familjen läkaren och trots allt testet har gjorts, han sa till oss att mitt fallfjärrör inte fungerar, då var jag en dag på kontoret när en vän av mig som hade samma problem med mig blev gravid efter att hon kontaktade DR MUSTAFA. hon riktade mig till honom och när jag kontaktade honom genom hans e-post och han gjorde reningen på graviditetsförklaringen och inom 2 veckor hade jag en känsla av hur och jag gick för att träffa familjen läkaren som berättade för mig att jag är gravid. Om du vet att du har ett liknande problem som detta, eller någon fertilitetsproblem och du vill vara gravid, kan du kontakta DR MUSTAFA via e-post: dr.mustafa86@yahoo.com eller meddelande på whatsapp via: +2348071624292 Också specialiserad på: Få din ex-flickvän eller pojkvän tillbaka Få din ex fru eller make tillbaka Välståndsstavning Skyddsstavning Få jobbstavning Arbetsfrämjande stavning Barnförtrollning Hiv Cure Graviditet stavning Kärleksförtrollning Äktenskapsstavning Vinnande lotterier Etc... Om du behöver hjälp kan du kontakta honom via email: dr.mustafa86@yahoo.com eller meddelande på whatsapp via: +2348071624292 kontakta nu och ditt problem kommer att lösas inom 48 timmar.
Marjo, Hur jag blev gravid

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

Till medlemsforumet