Drussenpapill

190206

Fråga: Jag har sedan länge diagnosticerad sk drusenpapillen och även nu sedan ett par år normaltrycksglaukom. Jag har påverkan på synfälten i båda ögonen. Har mest besvär med att se "ovan horisont" och långt ut vänster sida.
Jag har behandling med Latanoprost sedan 2 å och trycker ligger stabilt på 15-16 båda ögonen.  Vad jag förstått finns det ingen behandling för drusenpapillen, Min fråga är då om det finns någon annan behandling än trycksänkande behandling för normaltrycksglaukomet och som skulle kunna användas vid ev. försämring av synen.

Svar: Fortfarande är trycksänkning den enda vetenskapliga beprövade behandlingen för glaukom. Däremot vet man att trycksänkningen inte är lika effektiv för att bromsa sjukdomen hos normaltrycksglaukom än hos "högttrycksglaukom". 

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom.

Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-09-15
Mäta ögontryck hemma kostar tyvärr mycket. Exempel Home Tonometer http://www.icaretonometer.com/products/icare-home-tonometer/
Hans Hallgren, Sundsvall

2017-05-30
Har grön starr på bägge ögonen.
Lisbeth Lövmark, Stockholm

Till medlemsforumet